Vlček s Tarrom skončili v Miláne štvrtí a získali miestenku do Ria

22.08.2015 Celý región

Miláno 22. augusta (TASR) - Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr skončil v A-finále K2 na 1000 m na MS v Miláne štvrtý a získal olympijskú miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. Obhajcovia zlata z Moskvy finišovali za loďami Nemecka, Austrálie a Srbska.

Vlček s Tarrom začali pomalšie a po úvodnej 250-ke figurovali na ôsmej priečke. Po polovici trate sa posunuli na piatu pozíciu a v závere ešte dokázali vystupňovať tempo. Nepodarilo sa im síce prepracovať na medailový stupienok, no splnili cieľ, s ktorým prišli na jazero Idroscalo.

Vlček mal v slovenskom depe obrovskú radosť. "Štvrté miesto má pre nás cenu zlata z vlaňajších MS. Sme maximálne spokojní. Počítali sme, že na štart sa postaví dvanásť kvalitných dvojkajakov a ak chceme získať pre Slovensko olympijskú kvótu, musíme polovicu z nich zdolať. Podarilo sa nám to, čo je fantastické. Priebeh sezóny bol katastrofálny. V K2 sme sa vôbec nevedeli nájsť, na ME v Račiciach to bolo úplné zlé, na sústredení v Szolnoku to bola katastrofa. Nad hladinou nás držalo aspoň to, že sa v dobrom svetle ukazoval novozložený štvorkajak. Upokojovalo nás to, že máme v Miláne dve šance. Je super, že to vyšlo hneď na prvý pokus. S Ďurom môžeme ísť v nedeľu pokojnejšie ako druhá polovica posádky - mladí chalani Denis Myšák s Tiborom Linkom. Verím, že spravíme ešte lepší výsledok ako v K2."

Podľa najúspešnejšieho slovenského kajakára sobotňajšia finálová jazda nebola ideálna. "Mali sme trochu technické problémy. Naša loď vybočovala z dráhy a musel som to korigovať, takže mám pľuzgier na nohe. Taktika bola jasná - od začiatku súperom nič nedarovať zadarmo. Mali sme dobrý štart, dostali sme sa do správneho tempa. Od päťstovky sme to začali stupňovať a na posledných dvesto metroch sme dali do toho naozaj všetko. Cítil som, že ten posledný meter som už nevládol potiahnuť."

Tarra trochu mrzelo, že z toho nebola medaila, štvrté miesto však považuje za výborný výsledok. "Rovnako ako na 1. európskych hrách v Baku nám o kúsok ušiel bronz, no máme pre Slovensko vyjazdené dve miestenky, čo je skvelé. V Szolnoku nám naši mladí sparingpartneri nadelili v tréningu šesť sekúnd a hovorili sme si, že na čo vôbec ideme do Milána. Po semifinále sme si však verili, že to dáme. Austrálčania po zhliadnutí našej jazdy povedali, že sme zasa späť medzi elitou a to, čo sme vyvádzali v Szolnoku, je už minulosťou. Teší ma, že priebeh dnešných pretekov potvrdil ich slová."

Slovenský kajakár Peter Gelle skončil v A-finále K1 na 1000 m na MS v Miláne ôsmy. Zverenec trénera Radovana Šimočka má na dosah olympijskú miestenku. Istotu má zatiaľ iba najlepších sedem pretekárov, pred Gellem však skončili aj traja vodáci, ktorí môžu vybojovať miestenku v K4. Poradie by sa tak automaticky posúvalo a Gelle by v Riu mohol štartovať v singli. Zo zisku titulu sa tešil skúsený Dán Rene Holten Poulsen.

Gelle verí, že olympijská miestenka mu neujde. "Semifinálové jazdy K4 na 1000 m mi môžu veľmi pomôcť. Česká loď s Dostálom i portugalská s Pimentom patria medzi špičkové. Ak sa dostanú medzi sedem najlepších európskych štvorkajakov, Rio mám vo vrecku. Tak isto by mi pomohlo, ak do bojov o medaily v K4 postúpia Austrália a Kazachstan," povedal Gelle.

Slovenský reprezentant chcel isť vo finále rýchlejšie, nespokojný bol najmä so záverom. "Po päťstovke som cítil, že to nie je to pravé. Na posledných dvesto metroch som chcel zrýchliť, no záverečná stovka ma sklamala. Stuhol som a už sa mi nepodarilo skončiť v prvej sedmičke," dodal Gelle, ktorý sa v najbližších hodinách chce plne sústrediť na rodinu. V nedeľu o ôsmej ráno odlieta do Ovieda, jeho španielsku polovičku totiž čaká pôrod a Gelle by chcel byť pri tom.

výsledky finále K2 na 1000 m:

1. Max Rendschmidt, Marcus Gross (Nem.) 3:10,175,
2. Kenny Wallace, Lachlan Tame (Austr.) 3:11,132,
3. Marko Tomičevič, Milinko Zorič (Srb.) 3:11,502,
4. Erik VLČEK, Juraj TARR (SR) 3:12,482

ženy:

K2:
1. Sabrina Heringová, Steffi Kriegersteinová (Nem.) 3:37,646,
2. Sofia Jurčanková, Aleksandra Grišinová (Biel.) 3:38,699,
3. Alaiz Sarudiová, Dora Bodonyiová (Maď.) 3:41,098

výsledky A-finále na 200 m:

muži:

K2:
1. Sándor Totka, Péter Molnár (Maď.) 30,935,
2. Jurij Postrygaj, Alexander Djačenko (Rus.) 30,966,
3. Nebojsa Grujič, Marko Novakovič (Srb.) 31,046

C1:
1. Arzem Kosir (Biel.) 38,605,
2. Li Čchiang (Čína) 38,815,
3. Isaquias Queiroz dos Santos (Braz.) 38,915

výsledky A-finále na 500 m:

ženy:

K1:
1. Lisa Carringtonová (Nový Zél.) 1:49,398,
2. Anna Karaszová (Maď.) 1:51,125,
3. Čou Jou (Čína) 1:51,478

K2:
1. Gabriella Szabová, Danuta Kozáková (Maď.) 1:39,865,
2. Milica Starovičová, Dalma Ružičičová (Srb.) 1:41,075,
3. Franziska Weberová, Tina Dietzeová (Nem.) 1:41,335
 

Vyberte región